
I 2016 ble det gjennomført en grundig revisjon av den europeiske standarden for brannsikkerhet på flate tak. Sverige innførte disse tilpasningene som forskrifter og generelle råd i Boverkets byggregler (BBR). Vi i SOPREMA er stolte av at vi overgår disse lovfestede kravene. I denne artikkelen forteller vi mer om brannmotstandstestene vi utfører på alle taksystemene våre.
EUROPEISK LOVGIVNING OM BRANNSIKKERHET I BYGNINGER
EU deler brannsikring av bygninger inn i fire kategorier: BROOF (t1), BROOF (t2), BROOF (t3) og BROOF (t4). I Sverige benyttes kun BROOF (t2), som i grove trekk er identisk med den tidligere nordiske testmetoden for tak (klasse T) og som måler flammespredningen langs taket. I Storbritannia må takkonstruksjonene i stedet oppnå Broof (t4). Det er viktig å nevne at det ikke finnes noe innbyrdes hierarki eller sammenheng mellom klassene. Lovverket i Sverige er altså ikke strengere enn i Storbritannia, og vice versa. Dessuten må hele taksystemet oppfylle kravene i den aktuelle klassen, altså ikke bare tetningssjiktet. BBR fastslår at «taktekkingen på bygninger skal utformes slik at den beskytter mot antenning, begrenser brannspredning og kun kan gi et begrenset bidrag til brannen». De fleste av SOPREMAS taksystemer oppfyller flere BROOF-klasser, ettersom produktene våre selges i ulike land.
STANDARDISERTE LABORATORIETESTER
De standardiserte testene brukes for å fastslå brannklassen for takkonstruksjoner ved flyvebrann (som for eksempel spres fra et nærliggende hus). Grunnkriteriene for dette er flammegjennomtrengning og flammespredning. Hos SOPREMA tester vi blant annet hvor lang tid flammen bruker på å trenge gjennom og hvor langt flammen forflytter seg. Sistnevnte baseres på visuelle observasjoner og temperaturmålinger.
UAVHENGIG TESTORGAN
Disse brannmotstandstestene utføres av et uavhengig testorgan. I Sverige samarbeider vi med det statlige forskningsinstituttet RISE. Vi undersøker ikke bare ulike kombinasjoner av isolasjon, tetningssjikt og tilbehør, men også ulike materialtykkelser. Testresultatene gjelder kun for de testede takkonfigurasjonene. Det minste avvik i materialtype, -tykkelse og montering kan påvirke brannreaksjonen i et system. Hos SOPREMA legger vi stor vekt på disse forskjellene. Alle SOPREMA-byggematerialer har et europeisk artikkelnummer (EAN-kode) og en CE-merking. Du finner disse i produktets ytelseserklæring.
SPESIELLE OMSTENDIGHETER: GRØNNE TAK
For grønne tak gjelder det å vie ekstra oppmerksomhet til brannsikkerheten. Kravene er de samme som for andre takkonstruksjoner, men det organiske materialet, altså plantene på taket, er svært lettantennelige. Det finnes sedumtak – Urban Green, som vi samarbeider med – som er klassifisert til BROOF (t2). De fleste andre typer grønne tak har imidlertid problemer med å oppfylle kravene når det gjelder å forhindre antenning og begrense spredningen. I henhold til de generelle rådene i BBR er det imidlertid mulig å fravike BROOF (t2) ved utforming av objektspesifikke løsninger. Dette gjøres gjennom en særskilt utredning, en såkalt analytisk dimensjonering, der det testes mot kravene i forskriftene og disse kan oppfylles på annet vis. Vil du ha mer informasjon om brannsikring og brannsikkerhet på tak? Ikke nøl med å kontakte ekspertene våre.