Vanntetting

Nedenfor beskriver vi våre allsidige og godkjente vanntettingssystemer, fra bituminøse til flytende og syntetiske membraner.

Bitumen er fortsatt SOPREMAs kjernevirksomhet i dag. Mange års forskning og utvikling har bidratt til at vårt sortiment av bitumenmembraner har vokst betraktelig, og vi er stolte av det brede utvalget av miljøvennlige og økologiske produkter som denne forskningen har bidratt til. I dag tilbyr vi modifiserte og slitesterke belegg, underlag, mellomlag, dampsperrer, beskyttelseslag med tilhørende grunning og tilbehør. Alle våre bitumenbaserte vanntettingssystemer er holdbare og garanterer en vanntett løsning.

Tidligere ble bitumen hovedsakelig brukt som takbelegg på flate tak og tak med lav helling, men i dag er det også et populært alternativ av høy kvalitet for vanntetting av brodekker, parkeringshus, parkeringsdekker, tunneler, uteplasser, kjøpesentre, isolerte balkonger og loftsganger.

Bitumen og dets egenskaper

Bitumen er et velprøvd alternativ av høy kvalitet til taktekking. Til tross for utviklingen av andre vanntettingsmaterialer, er bituminøs takpapp fortsatt ekstremt populær. Hvilken takpapp som er best, avhenger av dine preferanser og begrensningene i byggeprosjektet ditt. Bituminøse membraner gir et holdbart og pålitelig resultat ved bygging av alt fra flate til fargede tak, takterrasser, parkeringstak og til og med grønne tak. Miljøvern står i sentrum for SOPREMAs virksomhet, og med sine bærekraftige egenskaper er bituminøse takbelegg et miljøbevisst valg.

Bitumen har en dokumentert levetid på minst 40 år og er derfor et svært miljøvennlig valg. Det er også resirkulerbart, så du trenger ikke å rive det gamle taket helt før du legger det nye. Du kan ganske enkelt legge takpapp over gammel papp. 

Takket være den høye mekaniske motstandsdyktigheten påvirkes ikke produktet av støt og andre ytre påvirkninger.

Brannsikkerhet er viktig når du velger byggematerialer, og Bitumen kan sørge for sikkerheten i prosjektet ditt.

Dette betyr at det ikke er noen problemer med å legge bitumentakpapp om vinteren.

Produktet forblir fleksibelt, selv når det eldes.

Bitumenbasert takpapp fester seg svært godt til underlaget og er derfor et utmerket alternativ for vanntetting av tak.

Bituminøse membraner inneholder ingen giftige stoffer og er pH-nøytrale. Dette gjør materialet til et svært egnet valg for oppsamling av regnvann.

Det er svært enkelt å skifte ut eller reparere bitumentakpapp, ettersom du kan legge ny bitumen over et eksisterende bitumentak. Dette gjør produktet svært godt egnet for takutskiftninger og delvise reparasjoner av vanntetting. Vi anbefaler en årlig inspeksjon av taket for å minimere risikoen for skader og taklekkasjer.

Oliva typer av takpapp

SOPREMA tilbyr et bredt utvalg av bitumenmodifiserte belegg, underlag, mellomlag, beskyttelseslag, dampsperrer og tilbehør. Alle materialene er tilgjengelige i ulike tykkelser og overflatebehandlinger.

SBS takbelegg

Styrenbutadienstyren eller SBS er laget av elastomer bitumen og er ideelt til bruk som både overflatesjikt og underlag for ett- eller flerlagstettesystemer. I vårt sortiment finner du også dampsperrer i dette materialet. SBS har god vedheft, kan brukes på ulike typer underlag (f.eks. stålplater eller kryssfiner) og forblir svært fleksibelt.

APP takbelegg

Ataktisk polypropylen eller APP produseres på basis av plastomerbitumen og brukes også som overflatesjikt eller underlag for både ett- og flerlagstak. Materialet gir utmerket motstand mot UV-stråler og ekstreme temperaturer.

PB-membran

Polymerbitumen brukes hovedsakelig som stabilt underlag eller dampsperre.

Tilbehør til bituminøse takbelegg

SOPREMA tilbyr også et bredt utvalg av tilbehør til blant annet takdetaljer og takutstikk. Med takfolie kan du sørge for at de mest utilgjengelige takdetaljene er optimalt beskyttet mot vær og vind.

Underlag for taktekking

Det kan virke tungvint å bruke både underlagspapp og papp, men for noen takkonstruksjoner gir 2-lags tekking best mulig holdbarhet. Dette gjelder spesielt hvis takhellingen er mer enn 45 grader, eller hvis det er stor risiko for slitasje, for eksempel på en takterrasse. Takbelegg av elastisk bitumen kan legges løst på underlaget, men det er også mulig å sveise, spikre eller lime underlaget. Det er for eksempel mulig å legge underlaget på metallplater eller rå trefiberplater under et overflatesjikt som består av et platetak, tegltak eller overflatefilt.

Overflatefilt Tak

Takpappen spiller en svært viktig rolle i et vanntettingssystem, ettersom det er det ytterste laget som skal motstå ytre påvirkninger og vær og vind. Overflatepapp er bare en del av et komplett tettesystem, og derfor anbefaler vi for eksempel ikke å bruke overflatepapp uten underlagspapp eller å legge overflatepapp direkte på råspon eller kryssfiner.

Legging av takpapp
av bitumen

Løse systemer

Bituminøse membraner brukes ofte som underlag og legges løst på underlaget. Det er derfor enkelt å legge underlaget. Membranen sveises deretter sammen med varmluft, og et lag med grus eller teglstein legges på toppen som ballast.

Sveising av takpapp

Selv i dag er helsveising og varmluftsveising de mest brukte metodene for installasjon av bitumen, og spesielt for legging av overflatelag.

Mekanisk montering

Takpapp kan også festes mekanisk med skruer eller spiker.

Liming av takpapp

SOPREMA tilbyr muligheten for liming av bituminøs takpapp med kaldlim.

Selvklebende takpapp

Et selvklebende tak er veldig enkelt og brukervennlig, ettersom du ikke trenger å bruke brann eller lim. Installasjonen er ekstremt rask.

Montering av dampsperre

Enten du monterer dampsperren på et tak eller et innvendig tak, en yttervegg eller et undertak, må du alltid plassere dampsperren på den varme siden av isolasjonen og sørge for at den overlappende skjøten er minst 15 cm bred. Deretter fester du dampsperren med tape i hele dens lengde på et fast underlag. Isolasjonen legges på dampsperren, og du kan montere vanntettingen oppå den.

Ett bra alternativ till EPDM

Bitumen är fortfarande det mest populära alternativet för takbeläggnings- och tätskiktsprojekt. Bituminösa tätskikt skiljer sig tydligt från EPDM. För att hjälpa dig välja rätt material listar vi skillnaderna nedan.

  • Bitumen har högre draghållfasthet.

  • Till skillnad från EPDM kan bitumen placeras i två lager.

  • Takläggning av bitumen är mycket lätt att reparera.

  • Inget lösningsmedel behövs när du placerar tak av bitumen.

  • Bitumen är enklare att montera. Du behöver inga (dyra) material såsom rengöringsmedel, primers eller tejp, vilket behövs vid montering av EPDM.

  • Bitumen har ett högre mekaniskt motstånd än EPDM.

    Våra bituminösa membran går att välja med skydd mot rotgenomträngning, perfekt för takträdgårdar och gröna tak.

  • Ett bituminöst tak varar i upp till 40 år och du kan enkelt lägga ny takpapp ovanpå gammal. EPDM har en kortare livslängd och måste bytas ut helt vid renovering eller reparation.

  • Bitumen krymper inte lika mycket som EPDM.

  • Bitumen ger ett större stansmotstånd.

  • Bituminös takpapp ansluter sig bättre till en ångspärr av bitumen.

Syntetiske tetningsbelegg

SOPREMAs syntetiske membraner av høy kvalitet er ideelle for vanntetting av ulike takkonstruksjoner (FLAG), men er også et populært alternativ for tetting av svømmebassenger (SOPREMAPOOL), tunneler, hydrauliske prosjekter og ulike typer bygninger og monumenter. Systemene er produsert ved hjelp av den nyeste produksjonsteknologien og består av vanntette TPO- eller PVC-takbelegg og tilbehør. De syntetiske vanntettingssystemene kan brukes på blant annet betong, kryssfiner, råplater og TRP-plater.

TPO tak

Termoplastisk polyolefin har en overflatemasse som er 25 % lettere enn PVC. I tillegg har TPO-stoffet høy motstandskraft og eldes ikke av UV-stråler og andre miljøpåvirkninger. TPO er svært lett å sveise sammen med andre membraner, og den forblir fleksibel selv ved lave temperaturer. Den økologiske membranen oppfyller fjorten krav til kvalitet, sikkerhet, helse og miljø (QSEH) og er kompatibel med de fleste varmeisolasjonsmaterialer, inkludert XPS. Den høye stansemotstanden (både statisk og dynamisk) og den økte mekaniske motstanden gjør produktet svært godt egnet for grønne tak eller takterrasser. En annen fordel er at TPO-takbelegg også beskytter mot rotinntrengning og er motstandsdyktig mot angrep fra mikroorganismer.


PVC tak

Med takbelegg av polyvinylklorid eller PVC får du mye for pengene. En PVC-membran er dessuten 100 % resirkulerbar, og materialet er tilgjengelig i nesten alle RAL-farger.


Sopremapool

FLAG-sortimentet omfatter også PVC-folier under navnet SOPREMAPOOL, som er et resultat av kontinuerlig teknisk forskning. Disse fleksible membranene dekker enkelt alle overflater og former på svømmebassenger, og er et pålitelig vanntettingsmateriale ved bygging av basseng og ved utskifting eller reparasjon av bassengliner. Det estetiske materialet er tilgjengelig i ulike RAL-farger, design og til og med i 3D-effekter (se vår Armonia 3D-serie), slik at bassenget ditt ser ut som et ekte flislagt basseng.


Tillbehör för syntetiska tätskikt

I tillegg til vanntettingsmembraner tilbyr SOPREMA også nødvendig tilbehør som PVC-lim, takgrunning, separasjonslag, dampsperrer, takbeskyttelse, takplater og til og med monteringsverktøy. Alt som trengs for en komplett vanntetting av tak og takfot.

Her kan du lese mer om tilbehør.


Installasjon av TPO og PVC

Bitumen er fortsatt det mest populære alternativet for taktekking og vanntettingsprosjekter. Bituminøs impregnering skiller seg klart fra EPDM. For å hjelpe deg med å velge riktig materiale, lister vi opp forskjellene nedenfor.

TPO- og PVC-sveising med varmluft

Med et varmluftsapparat fra Leister (420 til 550 °C) myker du opp innsiden av overlappingen mellom membranene slik at de fester seg. Når overlappingen er myk, trenger du bare å trykke på sveisesømmene med en trykkrulle og deretter teste med sveisetesten.

Mekanisk vedheft av TPO og PVC

Denne flammefrie og trygge metoden er ideell for montering av TPO og PVC på prosjekter der sveising ikke er tillatt. Den vanligste mekaniske vedheftingen er å skru membranene til underlaget.

Løse systemer

Det er også mulig å velge løs montering av PVC eller TPO med ballast.

TPO- og PVC-lim

Til slutt kan begge materialene limes til underlaget med kaldt TPO- eller PVC-lim.
 

Flytende vanntetting

I vårt vanntettingssortiment finner du flytende vanntetting under navnet ALSAN. Disse syntetiske harpiksene egner seg svært godt til tetting av tak, inkludert takutstikk og takdetaljer, parkeringsdekker, balkonger og loft, gallerier, veibygging og monumentale bygninger.

PMMA

Polymetylmetakrylatharpiks består av to komponenter og har en rask tørketid. Den syntetiske harpiksen er UV-bestandig og ETA-godkjent. I tillegg er denne flytende impregneringen farge- og trykkbestandig og kan behandles ved svært lave temperaturer. Du trenger ikke å gå gjennom mange trinn for å påføre vanntetting med varig beskyttelse.

Alsan Flashing Quadro - upstand - detailAlsan Flashing Quadro - upstand - detail

PU

Polyuretan består av bare én komponent, og fordi du ikke trenger å blande noen produkter, er PU svært enkelt å bearbeide. Denne harpiksen er også ETA-godkjent, men må bearbeides ved en temperatur på minst 5 °C. Produktet er dampgjennomtrengelig og elastisk.

Aquadere primerAquadere primer

Overflatebehandlinger og grunning

Hos SOPREMA finner du ulike typer overflatebehandlinger og primere som gjør at du kan skreddersy vanntettingsproduktene til behovene i prosjektet ditt. Du kan for eksempel velge sklisikring, et glatt belegg eller fliser. Eller hva med dekorative fyllmaterialer? Disse overflatene er tilgjengelige i nesten alle RAL-farger.

Dele Vanntetting| SOPREMA Norge